Spring naar inhoud

Schoonheid gaat nooit verloren

februari 8, 2018

(8 februari 2018) – Gisteravond weer eens ‘tussen kunst en kitsch’ gekeken. Ik wist dat mede-Utrechter en tv-journalist Cees Grimbergen met iets aparts zou komen. Er passeerden een Delftsblauw bordje, een Egyptisch dodenmasker, een Chinese Boeddha en een gecraqueleerde olieverf, voorstellende ‘Joods meisje met bloem’. ‘Misschien wel een Rembrandt’ zeiden de eigenaren. In hun ogen zag ik de hoop op de klapper van hun leven. ‘Leuk decoratiestukje, maar tot uw troost taxeer ik de lijst op honderd euro ’ boorde de expert hun verwachtingen met een scheutje empathie de grond in.

Daarna kwam de tafel in beeld, of beter De Tafel. Dan weet ik dat er iets bijzonder komt. De familie Grimbergen schoof aan. Zusje stak van wal, oudere broer Cees vulde aan. De camera zwenkte naar het stuk: een houten Golgotha-voorstelling met Christus aan het kruis en Maria Magdalena aan de voet van dat kruis. ‘Het is al zo lang ik me kan herinneren in de familie,’ zei Cees. ‘Niemand wilde het hebben, dus heb ik het maar onder mijn bed gelegd.’

De expert oordeelde dat het stuk ‘onmiskenbaar Antwerps’ was. ‘Dat zie je aan de bolle kop van Jezus en ook van Maria Magdalena.’ De tijd van ontstaan vermoedde hij vroege 16e eeuw, laat-gotisch. Maar de Renaissance gloort er al doorheen, zag hij aan de zalfpot van Maria Magdalena. De waarde schatte hij op tienduizend euro. De verrassing op de gezichten van de Grimbergens spatte door het tv-scherm. Maar misschien zag ik ook lichte gêne dat het stuk bij niemand gewild was. Of Golgotha weer onder zijn bed zou verdwijnen, liet Cees in het midden.

‘Tussen kunst en kitsch’, critici noemen het programma dat al twintig jaar of langer op de buis meegaat ‘sleets’ en ‘oubollig’. Ik geef het toe, na het honderdste Goudse plateelstel of Parijs bronzen klokje of de ‘fraai gegraveerde Rijnlandse roemer’ schemert mijn interesse weg. Toch blijf ik fan. Bij verlies van gezondheid, geliefden, werk laten die oude voorwerpen ons weten dat schoonheid nooit verloren gaat. Honderden en soms duizenden jaren oud bieden zij ons zekerheid in ons onvast bestaan.

Advertenties

From → Uncategorized

2 reacties
  1. Katrijn permalink

    mooi Werend!

  2. Yvon permalink

    Ha Werend door mijn herseninfarct 4 nov 2017 heb ik Afasie gekregen. ik ga wel je bloggen lezen maar niet meer zo snel, maar ik snap het en vind het gezellig en leesmateriaal voor mij. dank je wel volg je graag, miste je bloggen al een tijdje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: